فالوده وبستنی سنتی



















***اِن ئی یِمَک 2 ***

بستني وفالوده ي ايراني

بستنی مانند بسیاری از خوردنی های وارداتی، در ابتدای ورود به ایران مخصوص طبقه اشراف و ثروتمند بود و فقط در بعضی قنادیهای بسیار لوکس سرو میشد. دسر سنتی و تابستانی تهران و تعدادی از شهرستانها از جمله شیراز و کرمان، فالوده بود.

فالوده هنوز هم طرف داران بسیاری دارد. فالوده از خوراکی هایی به شمار می آید که راه خود را از خانه به فالوده فروشی و از آنجا به کافه قنادی گشوده است و عبارت است رشته های نشاسته ای یخ زده و مخلفات که امروزه با دستگاههای ویژه تولید میشود اما شنیدن شیوه تولید قدیمی آن خالی از لطف نیست.

تهیه فالوده به شیوه سنتی

فالوده به این ترتیب تهیه میشود که ابتدا مقداری نشاسته خوب و تازه را در آب حل میکردند و آنرا روی حرارت کم میپختند تا کمی غلیظ شود، این نشاسته را داخل ظرف استوانه شکلی از جنس مس میریختند و با دسته ای چوبی بر روی آن فشار می آوردند، نشاسته به شکل رشته هایی نازک، از بخش آب کش مانند انتهای ظرف بیرون می آمد. این رشته ها که همچنان گرم بودند مستقیما به داخل آب بسیار سرد میریخت و فوراً سفت میشد. این ماده اولیه فالوده بود که در ظروفی بر روی یخ تراشیده ریخته میشد، رویش شربت ساده با آب لیمو ، شربت آلبالو و کمی گلاب میریختند و نوش جان میکردند.

فالوده شیرازی هم به همین شکل تهیه میشد با این تفاوت که نشاسته مورد استفاده به شکل گلوله های ریزی به شکل مروارید تهیه میشد. به این ترتیب که مایع نشاسته در آبکش های دانه درشت ریخته میشد و قطرات نشاسته پس از عبور از سوراخهای آبکش، با چکیدن در آب سرد به شکل گلوله درمی آمدند.

 

تهیه یخ تراشیده

یخ مورد نیاز برای فالوده به این شکل تهیه میشد که یخ قالبی که به آن "یخ تاوه" میگفتند را بالای یک جعبه و بر روی لنگ یا پارچه تمیزی قرار میدادند و جعبه یا ظرف دیگری در مقابل آن قرار داده، اره منحنی مخصوصی که به شکل هلال خم شده و دو طرف آن دسته چوبی داشت و دارای دندانه های ریز در هر دو طرف بود، در دست میگرفتند و مقابل یخ روی چهارپایه ای مینشستند و شروع به بریدن یخ میکردند. حاصل کار که انجام آن مهارت فراوانی میخواست، یخ ریز و یک دستی مانند برف بود و فقط مخصوص فالوده تهیه میشد.

بستنی سنتی

بستنی که امروز به نام سنتی میشناسیم، در گذشته به شیوه دستی و در ظروف مخصوص بستنی سازی با چرخ دستی و مخزن یخ و نمک تهیه میشده است دو نوع بستنی در ایران و به خصوص در تهران طرف دار داشته است، بستنی شیری که سفید رنگ بوده و در بیشتر مواقع گلاب داشته است و در انواع مرغوب تر آن خامه یخ زده و پسته هم میریختند و نوع دوم که امروز به نام بستنی اکبر مشتی یا زعفرانی مشهور است، همان بستنی شیری بوده که در آن زعفران میریختند و با پسته و تکه های خامه یخ زده مخلوط میکردند. این بستنی بسیار مجلسی تر و گران تر از نوع ساده آن بوده و امروز انواع دستی و کارخانه ای آن هواداران بسیاری دارد.

بستنی فروشان دوره گرد معمولا بستنی و فالوده را در ظروف بلوری که بر روی چرخ خود میچیدند عرضه میکردند و بستنی را در ظرف فلزی بزرگ و دو جداره ای نگهداری میکردند که در لایه بیرونی آن یخ و نمک می ریختند تا کالای ظریف خود را محافظت کنند. بعدها با تولید نان بستنی در ایران، عرضه بستنی توسط دست فروشها بسیار بهداشتی تر شد و "بستنی نانی" چنان طرف داری پیدا کرد که در کافه ها و قنادی ها هم به این شکل عرضه میشد.

بستني و فالوده در ايران پرمصرفترين نوع شيريني به حساب ميآيند. خصوصا فالوده كه فرآوردهاي سنتي بوده و از قديم الايام در فصل تابستان طرفداران بيشماري دارد.

فالوده

فالوده از رشته هاي نشاستهاي يخ زده تهيه ميشود كه نهايتا كمي شربت شكر يا شربت آبليمو به همراه گلاب روي آن ريخته و ميل مينمايند.

نشاسته يكي از مهمترين منابع انرژي بدن انسان و در گروه كربوهيدراتها به شمار ميرود و از جمله مواد غذايي است كه در بدن تجزيه شده و به گلوكز (قند خون) تبديل ميگردد. قند خون انروي لازم را براي مغز و مركز عصبي بدن انسان تامين ميكند.

همچنين در مواقع فعاليتهاي شديد فكري، مطالعات، يادگيريهاي تحصيلي و درسي و يا در هنگام كاهش حجم مايعات بدن در زمان گرمازدگي و مسموميتهاي منتج به اسهال و يا در مواقع كاهش قندخون در زمانهاي روزهداري و گرسنگي طولاني مدت تامين كننده انروي و برطرف كننده خستگي ميباشد، اما در مقابل بايد توجه داشته باشيد كه اگر بيش از نياز بدن از مواد قندي يا نشاستهاي استفاده كنيد مقدار مازاد آن منجر به اضافه وزن، افزايش چربي خون، ناراحتيهاي قلبي - عروقي و ديابت ميگردد.

به گونه اي كه با مصرف مواد نشاسته اي يا قندي سطح قند خون به سرعت بالا رفته در اين موقع لوزالمعده شروع به ترشح انسولين جهت تنظيم قندخون مي نمايد و اين امر موجب ميشود قندخون سريعا پايين بيايد و حتي از حالت اوليه نيز پايين تر رود.

وقتي كه اين اتفاق مي افتد شخص احساس خستگي و بيحالي ميكند كه براي رفع چنين احساسي درمان ظاهرا خوشايند مصرف مجدد و موادقندي و به دنبال آن چاقي، اضافه وزن و در نهايت ديابت ميباشد.

همچنين در كنار اين قضيه مصرف مجدد موادقندي منجر به تجمع و تبديل مازاد آن به چربي اضافي در خون شده و رسوب اين چربيها در عروق باعث تصلب شرايين، بيماريهاي قلبي و افزايش چربي خون ميگردد.

از طرفي ديگر مصرف زياد مواد قندي – نشاسته اي ميتواند جذب پروتئين و مواد مغذي را مختل كرده و سبب سوءتغذيه و اختلال در رشد سلولهاي مغز شود و يا با تحريك توليد انسولين زمينه ابتلا به سرطان لوزالمعده را فراهم كند. بنابر اين بايد حتي المقدور از مصرف نامتعادل مواد نشاسته اي و بسيار شيرين پرهيز كنيد و خيال نكنيد كه ميتوانيد با مصرف آبليمو از مضرات مواد نشاسته اي و شربت فالوده در امان بمانيد.

 

 


نظرات شما عزیزان:

میلاد
ساعت18:04---5 آذر 1391
خیلی سایت خوبی دارین اما شما راجع به تکنولوژی های برتری که باعث قدرتمند شدن کشور های دیگه توی این صنعت عظیم شده معرفی و به نمایش نذاشتین. اگه تونستین راجع به این مورد چیزی پیدا کنید لطف کنید و به من هم خبر بدین

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





نوشته شده در دو شنبه 24 مهر 1391برچسب:,ساعت 15:17 توسط امامدوست| |

Design By : Mihantheme